Scaunele sunt obiectele de mobilier care ne asigură confort când desfășurăm activități intelectuale, profesionale, dar, și atunci când mâncăm sau ne relaxăm. Deseori, alegem scaunele mai mult în funcție de aspect, ca să le integrăm în ansamblul cromatic și stilistic al camerei. Însă, asta nu e tot! Un scaun nepotrivit pentru activitățile desfășurate poate crea disconfort și chiar dureri la nivelul coloanei, articulațiilor și mușchilor. Fie că ne referim la scaune de birou, pentru living sau de bucătărie, este bine ca, înainte să le achiziționăm, să acordăm atenție dotărilor, pentru a face o alegere bună. Dacă ești în căutare de scaune, ar trebui să știi:

Cum alegi scaunele de living și dining, în funcție de dotări

Dimensiunile

Dimensiunile scaunelor trebuie să fie potrivite cu dimensiunile mobilei din living. Unul dintre principalele sfaturi de design interior pentru living dar și pentru alegerea scaunelor este ca înălțimea șezutului să nu o depășească pe cea a canapelei. Pentru masa de dining intervin mai multe variabile, ca:

  • înălțimea mesei
  • constituția membrilor familiei
  • preferințele personale

În general, între nivelul mesei și șezutul scaunului trebuie să existe o diferență de cel puțin 30 cm. Cum înălțimea medie a meselor este de 75 cm, cea a scaunelor va fi de 45 cm. În ceea ce privește spătarul, acesta ar trebui să fie moale și mai înalt, pentru un confort sporit.

Baza și picioarele scaunului

Materialul din care se realizează baza scaunului este relevant, în special, pentru aspect. Astfel, într-un living rustic sau tradițional, ar trebui să alegi scaune cu bază și picioare de lemn, în timp ce pentru unul modern sau industrial, trebuie să te îndrepți către cele cu bază și picioare metalice. Dacă ai animale de casă cu obiceiuri distructive- pisoi care își ascut ghearele pe mobilă sau câini care rod tot ce apucă- alege scaune cu bază și picioarele metalice.

Materialul exterior

Scaunele pentru living trebuie să arate bine și să ofere confort, dar, să fie potrivite și tipului de utilizare. Pentru familiile numeroase sau cu mulți copii, scaunele tapițate cu microfibră sunt ideale, pentru că sunt ușor de întreținut. Scaunele acoperite cu piele naturală sau ecologică sunt potrivite stilului modern și sunt rezistente. Cele tapițate cu stofă sunt adaptabile oricăror cerințe de aspect, pentru că se găsesc într-o multitudine de modele, iar cele acoperite cu catifea transmit eleganță și lux.

Cum alegi scaunele de birou, în funcție de dotări

Înălțimea 

Dacă pe scaunele din living stai puțin timp, pe cele de birou petreci intervale semnificative. De aceea, dotările acestora trebuie să ofere confort și adaptabilitate, pentru a nu dezvolta probleme de sănătate. Unul dintre aspectele esențiale este înălțimea scaunului. Ideal este ca aceasta să fie ajustabilă în funcție de constituția fiecăruia, pentru că diferențe fizice aparent mici, așa cum ar fi lungimea picioarelor, necesită un reglaj specific.

Adâncimea și înclinarea

Scaunul trebuie să fie destul de adânc, pentru a permite genunchilor să stea flexați comod, fără presiune pe articulații. Înclinarea este, de asemenea, importantă pentru distribuția greutății corporale și prevenirea posturilor incorecte. Astfel, șezutul trebuie să fie perfect orizontal sau puțin aplecat în față.

Spătarul și șezutul

Spătarul și șezutul trebuie să aibă în componență materiale de calitate, care să permită circulația aerului. Spătarul trebuie să fie ajustabil, astfel încât poziționarea sa să se potrivească arcuirii naturale a coloanei vertebrale și să ofere suport lombar adecvat. Șezutul trebuie să fie destul de gros, pentru a susține greutatea corpului, dar și moale, pentru a nu crea dureri pelviene sau de șezut.

Alegerea scaunelor este esențială pentru plăcerea de a sta pe ele, prevenirea problemelor de postură și pentru aspectul locuinței. Dotările trebuie să fie conforme cerințelor tale și camerelor în care scaunele vor fi așezate, astfel încât să îți ofere confort maxim.