Exista numeroase situatii in care furnizarea apei la diferite puncte de consum nu se poate face de la o retea centralizata. In astfel de situatii este nevoie de utilizarea unei pompe care sa furnizeze apa necesara din diferite surse. Pe piata de profil pot fi gasite diferite tipuri de pompe. Fiecare dintre aceste tipuri de pompe are anumite caracteristici. Pentru a face alegerea optima, fiecare consumator trebuie sa cunoasca cat mai bine caracteristicile pompelor de apa. In ceea ce urmeaza sunt prezentate succint principalele tipuri de pompe.
Categorii de pompe in functie de locatia unde sunt amplasate
In functie de amplasamentul pompelor de apa, avem varianta de pompe submersibile si pompe de apa de suprafata. Pompele submersibile sunt acele dispozitive care functioneaza pe baza unui motor etans care este complet sau partial scufundat in apa care urmeaza a fi pompata. Pompele submersibile sunt folosite cu precadere in puturi de foraj sau in fantani deschise, fiind foarte utile pentru uz casnic.
Pompele de suprafata sunt echipamente utilizate pentru puturi avand adancime mica. Sunt montate deasupra putului, iar apa este trasa pe baza principiului de aspirare. Datorita faptului ca sunt pompe de mici dimensiuni si care au o eficienta mare, sunt echipamente folosite frecvent in mediul rural.
Categorii de pompe in functie de principiul de functionare
Pornind de la principiul de functionare al pompelor de apa avem categoriile de pompe cu deplasare dinamica si pompele de apa cu deplasarea pozitiva. Pompele cu deplasare dinamica sunt cele des folosite pentru transportul lichidelor. Acest lucru se datoreaza costurilor reduse, intretinerii usoare si design-ului simplu.
Cele mai folosite pompe cu deplasare dinamica sunt pompele centrifuge. Apa circula folosind energia cinetica de rotatie care este transformata in energie hidrodinamica. Pentru transportul apei in pompa este folosit un dispozitiv rotativ. Pompele centrifuge sunt folosite pentru alimentarea cu apa menajera, pentru irigatii, pentru ferme de mici dimensiuni sau pentru a umple piscinele cu apa.
In privinta pompelor cu deplasare pozitiva regasim categoriile de pompe de apa cu piston, cu membrana si pompe rotative. Pompele cu piston nu au capacitatea de a pompa volume mari de lichid, dar pot asigura un sistem autonom pentru locuinte pentru furnizarea apei. O pompa cu membrana este foarte durabila si nu are nevoie de intretinere speciala. De aceea, de cele mai mult ori, este folosita pentru ferme sau pentru industria farmaceutica. In cele din urma vorbim despre pompele rotative, acestea folosind un rotor pentru transferul apei dintr-un punct in altul. Sunt echipamente folosite in industria alimentara, in cea chimica si in cea petroliera.
Categorii de pompe in functie de puritatea apei
Ajungem si la categoriile de pompe diferentiate in functie de puritatea apei. Aici intalnim pompele pentru apa curata si categoria de pompe apa murdara. Pentru pompele de apa curata este nevoie ca particulele solide din apa pompata sa nu depaseasca 150 de grame/m3. Exista pompele pentru apa moderat poluata. Acestea pot filtra impuritati de pana la 200 de grame/m3. Pompele pentru apa murdara sunt recomandate in situatia in care particulele solide depasesc 200 de grame/m3 in apa care urmeaza a fi pompata.
Vezi recomandari de articole pentru: Casa si Gradina
Comentarii