Teama de medicul stomatolog, declanșată în general de experiențele anterioare negative, poate avea un impact important asupra sănătății orale a unei persoane. Neglijarea controalelor regulate la stomatolog poate fi asociată cu importante afecțiuni orale, în special la persoanele cu o igienă orală deficitară și un regim alimentar bogat în carbohidrați. 

Care sunt cauzele fricii de dentist? 

Nu doar experiențele anterioare negative cu un medic stomatolog sau cu aparatura folosită într-un cabinet stomatologic pot declanșa frica de dentist, ci și factorii genetici, un istoric personal de abuz fizic sau psihic sau faptul că procedurile stomatologice sunt asociate cu lipsa controlului. În plus, o altă cauză a fricii de dentist o reprezintă și senzația de jenă cu care se confruntă anumiți pacienți, care au ignorat constant vizitele la medic, cu privire la dantura lor, ajunsă într-un stadiu avansat de deteriorare. 

Cum poate afecta teama de stomatolog sănătatea orală?

Lipsa controalelor regulate la medicul stomatolog poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni orale severe, inclusiv la parodontoză, principala cauză pentru pierderea dinților. Deoarece lipsa dinților are efecte importante asupra sănătății mintale și fizice a individului, teama de stomatolog poate ajunge, pe termen lung, să afecteze semnificativ calitatea vieții unei persoane. 

Ce este parodontoza? 

La intrebarea ce este parodontoza raspunsul poate fi unul complex, insa pe scurt, aceasta reprezinta stadiul avansat al bolii parodontale. Este, de asemenea, o afecțiune de natură bacteriană cu consecințe severe asupra sănătății orale și generale, determinată de acumularea de tartru. În lipsa tratamentului, parodontoza afectează țesuturile de suport a dinților până în stadiul în care dinții devin mobili și cad. 

Cum scapi de teama de dentist? 

Soluțiile prin care poate fi abordată teama de dentist au o eficacitate variabilă, dorința unei persoane de a depăși această teamă fiind extrem de importantă. Discuțiile purtate cu medicul stomatolog, în vederea stabilirii unor semnale care să coincidă cu întreruperea procedurii, cât și pentru a-l informa pe acesta cu privire la propriile temeri, sunt cele mai eficiente modalități prin care poate fi depășită teama de dentist. De asemenea, în anumite situații, terapia cognitiv-comportamentală poate ajuta la îndepărtarea temerilor.