Alegerea unui sistem de irigatii agricole nu este o misiune usoara. Acest lucru se explica prin faptul ca in ziua de azi exista o multime de optiuni si de moduri de gestionare a sistemelor de irigatii. Cu toate acestea, este posibil sa tii cont de cateva criterii pentru a alege in mod eficient sistemul de irigatie.

Diferite sisteme de irigatii

Inainte de a alege sistemul de irigatii agricole trebuie sa stii ca exista pe piata trei tipuri principale de sisteme: sistem de irigare prin picurare, sistem de irigare prin aspersie sau sistem de irigatii cu pivot central. Sistemul de irigare prin picurare este un sistem care vizeaza radacina plantei in mod direct. 

Apa se livreaza incet, spre radacini, prin picurare. Alegand acest sistem vei avea garantia ca solul beneficiaza constant de aceeasi umiditate. Sistemul de irigare prin aspersie imita precipitatiile si poti alege intre doua tipuri de aspersoare – rotative si nerotative. 

Sistemul de irigatii cu pivot central este o metoda de irigare la suprafata, se imbina tevile impreuna si se monteaza pe suporturi cu roti. Aspersoarele sunt mai apoi asezate pe lungimea suportului si sunt deplasate prin intermediul unei miscari circulare.

Tine cont de tipul de sol

In alegerea unor sisteme de irigatii agricole este important sa tii cont de solul pe care il exploatezi in activitatea ta. In functie de tipul de sol, nevoile pot fi diferite, mai ales atunci cand este vorba despre irigatie prin aspersie. Atunci cand reusesti sa alegi in mod corect sistemul pe baza tipului de sol detinut, vei putea evita tot felul de probleme legate de scurgeri sau formarea unor balti de apa. Astfel, te vei proteja de pierderi de apa inutile.

Care este debitul de care ai nevoie?

Una din principalele misiuni ale profesionistilor din domeniul irigatiei este de a face in asa fel incat mediul in care se intervine beneficiaza de o acoperire suficienta in apa si in functie de nevoile de consum ale plantelor. 

Debitul se defineste prin intermediul a patru elemnte si anume: meteo, nevoia de apa a plantelor, tipul de sol pe care instalatiile sunt facute si zona de irigat. Respectarea acestor patru elemente garanteaza un randament de calitate.

Presiunea

Presiunea reprezinta forta care permite canalizarea apei de la sursa spre plantele de stropit. Dimensiunile unui proiect de irigare se obtin prin presiunea adecvata pentru a gestiona resursele in apa ale plantelor. 

Distanta dintre sursa de apa si spatiul pe care il cultivam, panta, sunt parametrii de luat in considerare pentru a reusi sa ai presiunea necesara pentru a alimenta plantele. Atunci cand presiunea apei este ajustata in mod incorect,  acest lucru poate avea impact asupra radamentului dar si asupra functionarii sistemului de irigatie.