Atunci când ai de gând să pleci la munte în sezonul rece, ca să te relaxezi, să admiri peisajele, să faci o drumeție sau să practici sporturi de iarnă, este necesar să îți iei toate măsurile de precauție, ca să ajungi în siguranță la destinație. Așadar, iată aspectele importante pe care să le iei în considerare atunci când călătorești pe timp de iarnă.
Ia în calcul condițiile meteo nefavorabile
Pentru că vei merge la munte pe timpul iernii, verifică cu atenție starea vremii, ca să nu te surprindă condițiile meteo nefavorabile, atât pe drumul spre zona montană, cât și atunci când vei ajunge la destinație. De asemenea, în prealabil, instalează-ți o aplicație montană care să includă hărți și să aibă GPS încorporat, ca să poți să fii găsit în cazul în care te rătăcești.
Ai nevoie de o mașină care să nu te lase la greu
Când vei porni în călătorie, îți va fi de mare ajutor o mașină puternică, care să nu te lase la greu când vei circula pe un drum înzăpezit, pe timp de ceață sau când carosabilul va fi acoperit de gheață sau polei. În plus, dacă îți propui să mergi pe un teren accidentat, vei avea nevoie de un automobil cu tracțiune integrală și alte specificații tehnice auto eficiente, care vin în ajutorul șoferilor, pe care le prezintă modelul Duster 2021. Astfel, indiferent de cum va fi vremea pe traseu, vei ajunge în siguranță la destinație. Totuși, nu uita să îți echipezi mașina cu lanțuri antiderapante, cu trusa de prim ajutor, să ai la tine cricul și roata de rezervă, racleta ori sacul cu nisip.
Îmbracă-te adecvat
Pentru că temperaturile pot scădea sub zero grade, iar vremea fluctuează de la o oră la alta, ca să eviți instalarea hipotermiei și să ai parte de confort termic, este necesar să te îmbraci în straturi. Mai precis, primul strat care intră în contact cu pielea trebuie să îți țină de cald și să îți ofere confort, așa că apelează la un tricou care nu este confecționat din bumbac, pentru că acesta se va îmbiba cu umezeala provenită din transpirație. De asemenea, în funcție de traseul pe care urmează să îl faci, pentru stratul intermediar, poți alege o jachetă sintetică sau una cu puf. Iar ca să te protejezi de ninsoare, vânt puternic sau ploaie, pentru stratul exterior e recomandat să porți o geacă hardshell.
Asigură-te că te hidratezi și că mănânci regulat
Din cauza efortului depus, organismul tău va avea nevoie de surse de energie, pentru a funcționa la parametri optimi. Drept urmare, este indicat să mănânci alimente bogate în proteine și carbohidrați, precum conservele cu carne, fructele deshidratate, batoanele energizante sau nuci. De asemenea, nu uita să te hidratezi, chiar dacă nu ți-e sete, consumă apă și lichide calde, precum ceai sau chiar supe, ca să îți țină de cald. Astfel, corpul tău va avea energia necesară care să susțină efortul depus.
Respectă marcajele turistice
Ca să rămâi în siguranță atunci când pleci într-o drumeție montană sau practici un sport de iarnă, trebuie să respecți cu strictețe marcajele turistice, astfel încât să eviți accidentele, iar riscul de a te rătăci sau de a întâlni animale sălbatice să scadă. În plus, dacă nu cunoști foarte bine zona respectivă, este indicat să apelezi la ajutorul ghizilor locali, pentru a nu te aventura pe trasee periculoase. De asemenea, dacă vântul suflă cu putere, există pericol de avalanșă sau viscolul și-a făcut apariția, cel mai bine este să rămâi la adăpost, până când se îmbunătățește vremea.
Aceste sfaturi te vor ajuta să rămâi în siguranță atunci când pleci la munte pe timp de iarnă. Pregătește-te corespunzător, nu te abate de la traseu, cere ajutorul ghizilor montani, folosește o mașină puternică, echipată cu toate cele necesare, îmbracă-te în straturi, hrănește-te și consumă lichide constant.
Sursă foto: Shutterstock.com
Comentarii