Despre apa dura a auzit, cu siguranta, oricine, insa ce inseamna aceasta si ce efecte poate avea asupra vietii oamenilor sunt informatii mai putin cunoscute. De aceea, in continuare vor fi lamurite aceste aspecte, precum si modul in care se poate deduriza apa.
Ce este apa dura si ce efecte are?
Apa dura este, de fapt, apa care contine o cantitate ridicata de saruri si minerale, cum ar fi calciul si magneziul. Prezenta acestor substante intr-o cantitate ridicata in apa poate afecta calitatea lichidului, care in timp poate cauza diverse probleme oamenilor.
Apa dura este des intalnita pe teritoriul Romaniei, existand mai multe grade de duritate a apei, de la o apa usor dura – cu o duritate cuprinsa intre 1 ai 3,5 grade dH – pana la apa foarte dura, care are o concentratie de peste 15 grade dH.
In ceea ce priveste efectele, piele si parul sunt unele dintre cele care au cel mai mult de suferit in urma contactului cu apa dura, la fel cum este si cazul electrocasnicelor care functioneaza cu apa – cenrala termica, aparatul de cafea, masina de spalat – dar si instalatia sanitara, pe care apar depuneri de calcar. Chiar si textura hainelor poate avea de suferit.
Ce tipuri de dedurizatoare exista?
Pentru dedurizarea apei se folosesc dispozitive speciale, cunoscute sub numele de dedurizatoare, care folosesc diferite tehnici pentru a obtine o apa pura si buna pentru consum. Aceste dedurizatoare pot fi de mai multe tipuri:
- dedurizatoare de tip cabinet – cele mai folosite dedurizatoare in sectorul rezidential/ casnic datorita aspectului compact, care nu necesita un spatiu mare pentru montare;
- dedurizatoare de tip simplex – desi pot fi folosite si in sectorul rezidential, acest tip de dedurizatoare apa se adreseaza in special sectorului industrial si semi-industrial, avand rezervoare separate pentru filtrele folosite;
- dedurizatoare de tip duplex – au o capacitate de filtrare a unei cantitati mari de apa, astfel ca sunt destinate exclusiv sectorului industrial.
Astfel de dispozitive de filtrare a apei potabile pot fi montate de oricine a observat prezenta calcarului in apa de la robinet, care lasa urme inclusiv pe vesela, dupa spalare.
Comentarii