Aprovizionarea cu energie a lumii de astăzi nu este nici sigură, nici durabilă. Ce putem face pentru a schimba acest lucru și pentru a face progrese împotriva acestei duble probleme?

Pentru a găsi o soluție trebuie să înțelegem prezentul. Astăzi, combustibilii fosili – cărbune, petrol și gaze – reprezintă 79% din producția de energie a lumii, însă au efecte secundare negative foarte mari. Studiile au arătat că cele mai multe decese din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră s-au înregistrat, la nivelul lumii, din cauza emisiilor provocate de arderea cărbunelui.

Întrucât arderea combustibililor fosili reprezintă 87% din emisiile de CO2 ale lumii, o lume alimentată cu combustibili fosili nu este durabilă, aceștia punând în pericol viața și mijloacele de trai ale generațiilor viitoare și ale biosferei din jurul nostru. Și aceleași surse de energie duc la moartea multor oameni chiar acum. Poluarea aerului generată de arderea combustibililor fosili ucide 3,6 milioane de oameni în țări din întreaga lume în fiecare an. Acesta este de 6 ori numărul anual de morți înregistrați în urma tuturor crimelor, morților de război și atacurilor teroriste la un loc.

Este important să rețineți că energia electrică este doar una dintre mai multele forme de energie pe care se bazează omenirea. Studiile arată clar că alternativele la combustibilii fosili – adică sursele regenerabile de energie – sunt infinit mai sigure și mai curate decât combustibilii fosili.

Atunci de ce se bazează lumea pe combustibili fosili?

Combustibilii fosili domină aprovizionarea cu energie a lumii, deoarece în trecut erau mai ieftini decât toate celelalte surse de energie. Dacă dorim ca lumea să fie alimentată de alternative mai sigure și mai curate, trebuie să ne asigurăm că acele alternative (energia solară, energia eoliană) sunt mai ieftine decât combustibilii fosili.

Prețul energiei electrice din surse vechi: combustibili fosili și energia nucleară

Furnizarea de energie electrică a lumii este dominată de combustibili fosili. Cărbunele este de departe cea mai mare sursă, furnizând 37% din energia electrică; gazul este al doilea și furnizează 24%. Arderea acestor combustibili fosili pentru obținerea energiei electrice și căldurii produce cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră la nivel mondial, provocând 30% din emisiile globale.

În ultimii 10 ani, prețul energiei electrice din energie nucleară a devenit mai mare. Acest fapt a făcut ca tot mai mulți oameni să deschidă cu spaimă factura energie electrica, energia pe gaz a devenit mai puțin costisitoare, iar prețul energiei pe cărbune – cea mai mare sursă de energie electrică din lume – a rămas aproape același. 

Scăderea prețului energiei electrice din surse regenerabile

Dacă vrem să trecem la sursele regenerabile, contează prețul acestora în raport cu combustibilii fosili. Vorbind despre modul cum s-a schimbat prețul energiei solare și eoliene în ultimii ani, constatăm că în urmă cu 10 ani, era mult mai ieftin să construiești o nouă centrală electrică care arde combustibili fosili decât să construiești o nouă centrală solară fotovoltaică sau eoliană. Cea eoliană era cu 22% mai scumpă, iar cea solară cu 223% mai costisitoare decât o centrală pe cărbune.

Dar în ultimii ani acest lucru s-a schimbat complet. Electricitatea de la instalațiile fotovoltaice solare la scară de utilitate a ajuns la 359 USD per MWh în 2009. În doar un deceniu, prețul a scăzut cu 89% și prețul relativ s-a inversat. Tariful energiei electrice produse de o centrală medie pe cărbune este acum mult mai mare decât ceea ce poți oferi clienților tăi atunci când construiești o centrală eoliană sau solară.

Imaginați-vă că ai găsit un loc grozav unde să locuiești în 2009 și la momentul respectiv credeai că ar merita să plătești 3590 USD chirie pentru el. Dacă prețul locuințelor ar fi scăzut la fel ca energia solară, ar fi însemnat că până în 2019 locuința aleasă ar fi ajuns să coste doar 400 USD.

A contat scăderea prețurilor la sursele regenerabile în ceea ce privește deciziile constructorilor actuali de centrale electrice din ultimii ani? Da. După cum arată un studiu realizat de Energy Explorer, energia eoliană și solară s-au extins rapid în ultimii ani; în 2019, sursele regenerabile au reprezentat 72% din totalul noilor producții energetice la nivel mondial.