Sa plecam de la o presupunere, pe care este bine sa o repetam ​​mereu: a fi concediat pare sfarsitul lumii, dar nu este asa si, mai presus de toate, nu ne defineste ca oameni. Se poate intampla tuturor, in diferite etape ale carierei, sa fim concediati sau sa nu fim apreciati intr-un loc de munca. Cand se intampla acest lucru, nu intrati in panica. 

Ce trebuie sa faci daca ai fost concediat:

1. Cauta sfaturi juridice

Gestionarea unui litigiu privind o concediere, de fapt, poate fi extrem de complexa deoarece regulile care sunt in vigoare la noi in legatura cu concedierile sunt deosebit de complexe.

Doar asistenta juridica calificata poate oferi lucratorului informatii corecte cu privire la ce trebuie sa faca in caz de concediere, deoarece exista reguli diferite in functie de tipul de societate (cooperativa, organizatie trendy, societate comerciala etc.), conform prevederilor numarul de salariati, dupa tipul contractului, dupa data la care a luat nastere raportul de munca.

Un profesionist in dreptul muncii are o cunoastere profunda a regulilor privind concedierile si este capabil, inca de la prima numire, sa explice lucratorului daca concedierea este justificata sau nu si care sunt instrumentele de protectie.

Conform ad-avocat.ro, in cazul concedierii, este necesara asistenta juridica a unui avocat de munca pentru a explica clientului ce forme de protectie sunt si ce se poate obtine.

2. Nu folosi retelele sociale ca jurnal

Retelele sociale, in special Facebook, ne-au schimbat modul de a comunica, iar multi utilizatori il folosesc ca jurnal personal . Evitarea acestei capcane, mai ales in perioade de criza, este esentiala. Retelele de socializare nu sunt un loc pentru a spune despre nenorocirile noastre, mai ales pentru ca viitorii recrutori le-ar putea folosi pentru a ne investiga.

3. Accepta notificarea cu demnitate si calm

Nu este o idee buna sa te enervezi sau sa faci un spectacol in momentul notificarii. Daca decizia a fost luata, te asigur ca nu o vor schimba pentru ca faci o scena. Asta nu putea decat sa inrautateasca lucrurile. Sa-ti pierzi locul de munca nu este frumos, dar nici nu este sfarsitul lumii. Vei gasi altul.

4. Fa din linkedin cel mai bun prieten al tau

Inca imi este greu sa cred ca exista oameni care nu au un cont linkedin. Sigur, nu este un pacat, dar suntem in 2023! Si retineti ca linkedin nu este o retea „pentru a cauta de lucru”, ci o retea sociala pentru a interactiona, conecta si face afaceri. Va este util sa va cautati de lucru? Da, desigur. Dar te ajuta si sa inveti, sa impartasesti informatii relevante, sa te conectezi cu oameni interesanti, sa urmaresti lideri de opinie, sa gasesti clienti sau furnizori etc.

5. Nu minti

Cand suntem concediati dintr-un loc de munca ni se ofera intotdeauna un motiv, chiar daca este negativ, nu trebuie ascuns. Prietenii, rudele, dar si viitorii angajatori ne vor intreba de ce am fost concediati: nu trebuie sa mintim. Incercam sa spunem versiunea noastra a faptelor, dar fara a distorsiona realitatea.