De când a apărut moneda, oamenii au întâmpinat multiple probleme cu banii, iar situațiile de urgență nu au întârziat să apară. Așa că amanetul a fost creat cu scopul de a-i ajuta pe cei care au nevoie urgentă de bani să-și amaneteze un articol de valoare mare, pentru care erau plătiți cu o anumită sumă de bani.
Dacă persoana ce a amanetat un bun de valoare se întoarce în timp util cu suma de bani necesară, își primește articolul înapoi.
Când a apărut amanetul?
Originea casei de amanet își are rădăcinile în China antică acum aproximativ 3.000 de ani, la început nefiind atât de populară. Însă, cu timpul, acest concept a fost preluat de civilizațiile din Grecia și Roma Antică, devenind din ce în ce mai popular. Erau cel mai adesea folosite de comercianții vremii respective, pentru a obține o sumă de bani de început.
În Evul Mediu, Biserica Catolică a început să pună limite în perceperea dobânzilor cetățenilor, ceea ce a oprit dezvoltarea caselor de amanet. Odată ce casa de amanet a reușit să demonstreze Bisericii că dobânda era o modalitate extrem de viabilă de finanțare pentru buna sa funcționare, restricțiile au început să se limiteze.
Casele de amanet fac parte din istorie. În 1388, regele Angliei Eduard al III-lea a amanetat bijuteriile regale pentru a finanța războiul împotriva Franței. Se mai spune că expedițiile lui Cristofor Columb au fost finanțate prin amanetarea bijuteriilor reginei Isabella a Spaniei.
Însă casele de amanet nu erau frecventate doar de oamenii importanți și bogați ai vremii, iar în secolul al XIX-lea, acestea era folosite în principal de persoanele ce prezentau un trai modest.
Cum este perceput amanetul în prezent?
În prezent, amanetul s-a dezvoltat foarte mult și a devenit o metodă de a obține rapid o sumă de bani în funcție de nevoia sau de urgența pe care o prezintă persoanele respective.
Și România a îmbrățișat acest concept. Tot mai multe case de amanet au apărut de-a lungul timpului și poate fi pentru multe persoane o idee de afacere profitabilă, pentru că oamenii o să aibă mereu nevoie de astfel de servicii. Însă această dezvoltare a caselor de amanet nu s-a înregistrat doar în România. De exemplu, în Statele Unite ale Americii au apărut peste 15.000 de case de amanet.
Acum, amanetarea diverselor obiecte și bijuterii valoroase nu mai este văzută ca un act de disperare, așa cum era percepută înainte. În prezent, amanetarea poate fi privită chiar ca pe o soluție pentru finanțarea unei afaceri sau pentru a avea finanțe cu care să se investească în diverse domenii.
Modul de funcționare este asemănător. Obiectele ce sunt amanetate sunt primite înapoi când persoana respectivă plătește suma necesară și dobânda aferente lucrurilor amanetate. Dacă trece prea multă vreme, acestea pot deveni proprietatea amanetului.
Prin urmare, casele de amanet sunt populare în prezent și sunt frecventate de tot mai mulți oameni, indiferent de statutul financiar pe care îl prezintă.
Comentarii